27 Şubat 2019 Çarşamba

-Mobing Timsali-

   Bu sabahın 6 buçuğunda staja gitmek için bindiğim otobüste büyüğün küçüğe uyguladığı mobingi açık bir şekilde gördüm. 
  Hava karanlık ve herkesin gözünden uyku akıyorken otobüse sevgili olduklarını anladığım üniversite öğrencisi bir kız-bir erkek bindi. Erkek, otobüs kartını bastığında makinenin parayı alabildiğini belirten o ses(dıdıngg) duyulur gibi oldu fakat aynı anda da 'yetersiz bakiye' sesi geldi. Erkek, aslında kartında para olduğunu ama neden yetersiz bakiye sesi duyulduğunu anlamadığını söyledi. şoför gülümsedi ,erkek de kızla birlikte önlerde boş bulduğu bir koltuğa oturdu.
1 dakika sonra sesler yükselmeye başladı. Erkekle şoför hummalı bir tartışma içindeydiler. Erkek, ''Ben hırsız mıyım ağzınızdan çıkanı kulağınız duyuyor mu'' diyordu. Şoför de ''Bas kardeşim kartını o zaman bedava oturabileceğini mi sanıyordun?'' diyordu.
    Sonra erkek, anlamıyor musun kartımda para vardı istersen internetten de gösteriyim basıp basmadığımı diyor ve defalarca benzer cümleleri kuruyor ama kendini inandıramıyor. Sevgilisi de yanında onu sakinleştirmeye ve şoförden özür dilemeye çalışıyor. 
Ama şoförün karın ağrısı nedir bilinmez kendinden küçük olduklarını defalarca vurguladı ve sürekli ''Öğrenci adamsın bak düzgün konuş, öğrencisin bak bana sesini yükseltme, öğrencisin bak karşımda düzgün dur'' cümlelerini kustu. Erkek en son kartına internetten para yükleyip gidip bir hışımla tekrar bastı ve ''Ben, benden büyük olduğun için saygıyı senden öğrenmeyeceğim,öğrenciliğimi de küçüklüğümü de benim yüzüme vurmayı bırak artık'' diye bağırdı. Sonunda önde oturan bir adam erkeğe ve kız arkadaşına olayın sakinleşmesi gerektiğini söyleyerek onları arka koltuklara doğru ilerletti.
   Olay yine şaşırmadığım şekilde bitti. Büyük olan haksız olduğu halde yine ve yine alttan alındı. 
Evet şoför ,erkek kadar sesini yükseltmedi çünkü o anlarda karşısındaki öğrenciyi tahrik etmekle meşguldü. Tabi tüm bu olaylar olurken şoför beyimiz otobüsü durdurup arkaya dömüş haldeydi. E etkli tahrik için kafanın rahat olması gerekir değil mi? 
   Olayı gören herkes erkeğin asla hırsız gibi otobüse binmeyecek bir insan olduğunu şıp diye anlardı inanın ,kızın da aynı şekilde. Kızın kavga çıkmasından korktuğu için şoförden yalvarır gibi özür dilemesi ve otobüsten inmek için sevgilisine yalvarması hala gözlerimin önünde. 

Küçük olduğu için hatta ve hatta öğrenci olduğu için asla alttan almak zorunda değildi. Ama pislik ve kavga ile beslenen yurdum insanları yüzünden alttan almak zorunda kalınıyor çoğu ortamda. O erkek de, biraz otobüsteki insanlar için biraz da sevgilisi için belki de hırsız denmesini içine gömüp arka koltuklardan birine geçti.

Haklının haksızı değil, haksızın haklıyı alttan aldığı günler diliyorum herkese💜

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yaşanılası

  Allah der ki “Kimi benden çok seversen onu senden alırım”…. Ve ekler: “Onsuz yaşayamam” deme, seni onsuz da yaşatırım.   Ve mevsim geçer, ...